Ahad, 10 Oktober 2010

Terbang jika mahu hidup.



jangan fikir Turki tiada band yang bagus.

Ahad, 12 September 2010

Kurt Kura

aq da tukar nama facebook aq.

'Kurt Kura'. kool kan?

nahh...



.

p/s: teringin pula nak buat post bergambar.

raya #2

"kaklong. kenapa orang kat negara ini pasang pelita time pose je? nape time raya diorang tak pasang pelita?", ushar seorang budak berumur 5 tahun.

"mungkin duit yang diorang guna untuk beli minyak pelita diorang dah guna beli baju raya kot.", balas kakaknya dengan selamba.




.
p/s: sila datang rumah saya.boleh dapat duet raya.

Sabtu, 11 September 2010

yea yea, raya datang lagi!!..

post kali ini aq akan menggunakan kata ganti diri pertama 'kume' bagi menggantikan 'aq'. ini adalah untuk melatih diri menulis dalam bahasa melayu kuno.

Mula.

1 syawal, bersamaan dengan hari Jumaat, adalah hari raya aidil fitri. selepas kume pergi ke masjid untuk pergi solat sunat hari raya eidul fitri, kume dengan keluarga kume, seperti keluarga-keluarga yang lain, meminta maaf antara satu sama lain.

berebut cucu-cucu kume nak bersalaman dengan kume, kerana mereka tahu, kalau mereka salam, duit raya akan terlekat ditangan. termasuklah juga anak-anak dan menantu-menantuku. nahh... kume tidak kisah...

isteri-isteri kume pula sibuk menyediakan juadah dihari lebaran. senang hati kume semua ada orang tolong bereskan. naseb baik kume kawin empat...

syukur sebab tahun ini semua anak-anak kume datang balik beraya. takde la sunyi sangat. ada la jugak geng nak lawan meriam buluh dengan jiran sebelah.

.

p/s: post kali ini aq akan menggunakan kata ganti diri pertama 'kume' bagi menggantikan 'aq'. ini adalah untuk melatih diri menulis dalam bahasa melayu kuno.

Rabu, 8 September 2010

falsafah hari ini

" sometimes,we have to be cruel in order to be kind."

-Wong-

p/s: ayam da bagi makan, tiggal nak basuh kete je lagi. mane pulak anak2 aq nih...

Selasa, 7 September 2010

Senarai semak


Checklist selepas Ramadan.
1.       Penjagaan makanan
2.       Penjagaan pendengaran dari lagu-lagu raya
3.       Penjagaan mata dari duit raya dan sebagainya
4.       Hapuskan perkauman
Catatan: sila bersabar jika tidak dapat duit raya.

.
 p/s: tidak balik kampung raya tahun ini. sila datang ke rumah. 

Ahad, 5 September 2010

jangan lihat belakang dengan kemarahan.

Lagu raya. memang tak lekang didengar apabila tibanya pernhujung raya.

Tapi kali ni aq nak buat kelainan sikit.

aq bertekad tidak mahu dengar lagu raya untuk raya kali ni.

kool kan? not. its buuull..........

p/s: aq ketinggalan bas. 

Selasa, 31 Ogos 2010

Different blood type,Different personality



post ini hanyalah untuk mengisi masa lapang sahaja. tiada kaitan dengan sapa-sapa pun. Enjoy!




Fancy to find out whether these personalities suits you? Look and read below to find out,you might sound and look like one of those cute lil things. Enjoy!

Sabtu, 21 Ogos 2010

Ahad, 8 Ogos 2010

masih tak berubah.

Dulu, sifu aku pernah berkata kepadaku,

"Ada 3 pelkala yang lu x patut kija masa lu ala di dunia ni.
  1. bas
  2. teksi
  3. pelempuan
........",katanya sambil menghabiskan shisha berperisa tembikai susu.





p/s: bacaan huruf 'l' harus dibaca dengan bunyi 'r'. 

Sabtu, 31 Julai 2010

jaga

sesungguhnya, maut itu tidak mengenal jantina mahupun usia. Oleh itu, bersedialah.

p/s: trauma.

Khamis, 22 Julai 2010

hilang arah.

antara ayat-ayat yang membuatkan aq panas:

"pesal ko ni x de awek lagi hah?"...


dem!


p/s: lantak aq la nak ade awek ke x nak.

Ahad, 27 Jun 2010

yosh..

entah kenapa sejak kebelakangan ni aq rasa macam berada dalam mood 'kool'. mungkin sebab tali gitar aq yang putus itu hari sudah ditukar. atau maybe mak cik cleaning kat sini sudah buang sikap lama mereka, mengepau alat mandi. atau mungkin disebabkan berita yang aq dengar, maria ozawa sudah mati. ok, pasal makcik tadi aq tipu..


jadi, sementara ke'kool'an aq ni masih ada, aq mempersilakan siapa-siapa saja yang ingin membeli kasut, datang kat bilik aq. harga boleh dirunding. 

p/s: aq nak stadi. x mau main-main da.

Ahad, 6 Jun 2010

kembali.

aq sudah bebas dari tahanan reman, atas alasan berkelakuan amat baik. dilepaskan semalam, dan di saat ini barulah berpeluang untuk bertemu roomate n 'roomate' aq.

pengalaman yang aq tidak boleh lupa semasa dalam reman, majlis perjumpaan dengan rakan seperjuangan aq time budak hingusan lagi. 

pada mulanya, memang seronok, tapi indah biawak dari kura-kura. aq ingatkan mereka sudah berubah, tapi masih lagi tergolong dalam golongan-golongan yang hanya tahu berbicara. F%$#%$@#$k!.

kalau macam tu la perancanganya, baik aq tido dalam sel aq, daripada pergi ke majlis yang ^&$# tu.

p/s: nak buat sesuatu, buat a persediaan yang cukup.

Sabtu, 15 Mei 2010

Ucapan selamat Tinggal.

Post kali ini mungkin post yamg terakhir yang gua akan tulis buat masa ini. Ini adalah kerana gua ditahan oleh pihak polis sebentar tadi, atas alasan ' memiliki simpanan mee segera seperti 'Maggi' dan 'Mee Sedap' (bukan jenama sebenar)melebihi had yang ditetapkan'. Denm.

Oleh itu, dalam kesempatan ini gua ingin mengucapkan 'SELAMAT HARI GURU' kepada semua masyarakat yang di luar sana yang bergelar mahupun digelar sebagai guru.

Sekian.

p/s: da2 la mengetag aqnye. aq x jawab nye la...

Rabu, 5 Mei 2010


Five name that people called you
-aiman, muhammad aiman, muhammad aiman bin abdul jalil(kalau dekat klinik), wong, pok de

Five important dates in ur life
-1st of January
-29th of July
-1st Ramadhan
-1st Syawal
-10th Zulhijjah
 
Five things you have done yesterday
-beli nasi
-beli roti
-check biasiswa
-keluar duit
-makan
Five ways to be happy
-kutuk orang(depan2), tanya orang, buat kuih, makan kuih, makan karipap


Five favourite hobbies
-berfikir, tidur dalam kelas, buat kerja time lecture, menonton persembahan yang menarik, berfikirFive favourite peoples
-ma dad
-ma mom
-ma bro
-ma sis
-ma younger bro


Five favourites places for vacation
-pulau tioman
-tasik kolej kediaman ke-12
-bilik 531
-ABT 10
-mekah n madinah

Five reasons you answer the survey
-sebab kang kalo aq x jawab, aq kne bantai
-sebab aq ad masa terluang
-sebab ad budak yang x bayar lagi yuran
-sebab pengguna2 blog skarang nih masih mengekalkan tradisi tag-mengetag nih.
-sebab yuran yang tertunggak




p/s: sakit botui la sapo yang mengetag nih.

Khamis, 29 April 2010

kepada semua pembaca....


Nantikan kedatangan post baru dengan tenang.

Sesungguhnya sabar itu adalah sebahagian daripada iman.

Sekian.

p/s: kepada sesape yang tag aq, nanti2 la aq balas.....

Ahad, 18 April 2010

Pantang

Asyik-asyik politik. Da macam tidak ada idea lain yang lebih bernas untuk media massa negara kita siarkan untuk tontonan umum.

Cubalah idea baru seperti menyampaikan kepada semua rakyat negara ini tentang seriusnya pengurangan bilangan kura-kura di dunia.

Dem.

Sekian.

p/s: politik boleh menghuru-harakan negara jika tidak dikawal dengan bijak.

Sabtu, 17 April 2010

Masalah...

TAG! Memang sesuatu yang amat menyakitkan hati apabila tiba-tiba diminta membuatnya. Pembaca-pembaca blog tegar seperti Alif Iskandar (bukan nama sebenar), mahupun Syazura Mokhtar (bukan nama betul) masih lagi berkecipung dalam arena tag-mengetag ini. Sebab penyertaan mereka dalam arena ini masih lagi dalam siasatan.

Sudah pasal pembaca blog tegar.

Salah seorang mangsa tag mereka ialah seorang insan yang tidak berdosa, bernama Kura Wong(bukan nama glamour). Tag yang dikenakan terhadap beliau adalah seperti berikut:


Rules: It’s harder than it looks! Copy to your own blog, erase my answers, enter yours, and tag five people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real, nothing made up! IF the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any words twice and you can’t use your name for the boy/girl name question.

 
what is your name : Aiman abdul jalil
 a four letter word : Abis
a boy’s name : Abu
a girl’s name :
Aminah
 an occupation :  Artisan
a color : Anggur
 something you’ll wear : Angkasawan punya pakaian
 a type of food :  Asam jawa cili api
something found in the bathroom : Ant a.k.a semut
a place : Angkasapuri
a reason for being late : Aq x suka buat alasan kalau lambat
 something you’d shout : ARGH!!!!!
 a movie title : Ace Ventura: Pet Detective
something you drink :
Air masak
a musical group :
Aerosmith

an animal : Anaconda
a type of car :
Audi
a type of fruit : Avocado



Sekian.


p/s: sape2 nak buat, buat laa.

Rabu, 7 April 2010

Betul ke nih?

Setelah aq bertungkus lumus menyiapkan semua homework-homework yang banyak mengalahkan ketinggian tutorial pelajar PASUM yang dikumpulkan selama 1 sem, masih lagi belum siap.

Sudah pasal homework.

Apa yang aq nak cerita kali ini adalah 1 penemuan aq yang agak mengejutkan. Pada mulanya susah untuk aq percaya. Namun, walaupun sukar bagaimanapun untuk dipercayai dengan logik akal manusia zaman sekarang, formula ini aq sudah cuba berkali-kali, dan keputusannya tetap sama.

Mari kita mulakan.

Sebelum itu, benarkan saya menerangkan formula ini dalam bahasa Inggeris. Thank you.



First, we state that girls require time and money.



And as we all know, "Time Is Money".



Therefore,


And "Money is the ROOT OF ALL EVIL"


Therefore,



And we are forced to conclude that:




Sekian.


p/s: ble jadi Einstain aq cam nih..

Ahad, 4 April 2010

sudah!!!

Janganlah anda semua sama sekali memandang rendah terhadap kura-kura, walaupun pada paras rupanya.

Please.

Sekian.

p/s: kura-kura adalah haiwan terancam.

Sabtu, 27 Mac 2010

"woi, lagu Plug In Baby 2 sodap siot....", tu la perkataan yang sempat aq dengar sebelom kne rempuh.

event ni berlaku time 5 mac, baru balik jamming. Jammming ke-2 selepas penubuhan group. so, nak dijadikan cite, kami pulang ke kolej dengan hanya berjalan kaki. Saje nak melihat pemandangan federal high way pd mlm hari. 


Tengah sibuk mengenang kembali lagu2 yang kami maen dengan penuh dedikasi, tiba2 ad 1 motor, dengan kelajuan hampir 80 km sejam, dengan selambenye, menghentam salah seorang dari kami.Tanpa disedari, aq yang jd mangsa pelanggaran. Dunia tiba2 gelap. "sape tutup lamp nih!!!!", bisikku didalam hati.


3 minit 40 saat kemudian, baru aq tersedar. Sahabat2 ku semua menunjukkan muka mereka yang cuak, yang selama ni sukar untuk dilihat di public. Dan bro yang langgar aq td pergi kepada ku, 


Bro  :"ko ok ke? ad patah ke? Jom a gi ospital"
Aq   : "x pe a. aq ok je nih. tegok, tade pape"
Bro2: " nah, cakp ngan org hospital nih"


selesai penat menerangkan keadaan ku kat orng hospital 2, bro 2 mintak maap n tros bla. Dan malam tu, sume takot nak balik jalan kaki. Teksi menjadi pilihan.

nyesal gak sbb x ikut cakap mak aq. Mak aq suruh aq balik awal, tapi aq tamau. 


Sekian.

moral: jangan lawan cakap ibu bapa.

p/s : Selamat Menyambut Earth Hours.

insaflah.

Alkisah di satu negeri bernama Isketambola yg aman dan permai, hidup satu keluarga.Ceritanya si ayah dan anak mertuanya yg begitu berbeza feel.Si ayah ni punyer la rajin bekerja mengejar kemewahan dunia tetapi malas utk beribadat.Berbeza dgn si anak mertuanya pula rajin beribadat tapi malas pulak nak bekerja.. bak kata "Takut nanti reput tulang,hai reput tulang".

Disebutkan juga kisah,dengan tetiba satu hari,hujan hai punyer lah lebat.Maka si ayah dan anak mertuanya ni terpaksa la dok kat rumah.Sket punyer boring, si ayah ni ajak le si anak mertuanya main dam.Tengah tengah main dam ni,tetiba si anak mertua ni dapat makan dam sampai empat sekali, lalu si anak mertua ni punyer la bangga sambil berkata "Haaa!! Tengok ni, dapat makan sampai empat sekali..hinhs hinsh!" Tetiba jek si ayah nye punyer la bengang mencelah.. "Ek eles,makan je la yg ko tau,tp keje sketnye malas!" ."Aik,ni dah bab memperli la pulak nih" si anak mertua berkata dlm hati.Si anak mertua dok senyap jek walaupun bengang tak terkira.Hangin satu badan.Dah beberapa lama lepas tu, tetiba si ayah nye dpt 'haji' sampai tiga sekali.. si ayahnye punyer la suker "Haaa!tengok ni,punyer la tere sampai haji dpt tiga sekali!Marvelous!Har!Har!". Si anak mertuanya dgn slow jek membalas "Eleh,setakat haji sampai tiga kali, sembahyang tak pernah tak guna jugak".Heh!

Moral cerita:Jangan main dam!




Jumaat, 19 Februari 2010

keheningan


waktu2 malam begini barulah ad kesedaran untuk nak belajar.....


よし!!! 頑張るぞ!!!

p/s: gunakan masa dengan sebaiknya.....

Selasa, 16 Februari 2010

Perah minda

Ha...cuba teka....jgn pikir yang bukan-bukan
tau!!!!!!!!!!!!!selamat mencuba!!!!

1) Jilat-jilat bila dah basah baru cucuk, jilat-jilat bila dah basah baru cucuk

2) Banyak-banyak bas, bas apa yang pandai

3) Banyak-banyak mi, mi apa yang boleh makan ngan ais

4) Kenapa anjing kencing angkat sebelah kaki

5) Apa perbezaan lampu stadium ngan lampu bilik

6) Apa binatang, badan kecik macam semut tapi mata besar "bulb" mentol

7) Mana lagi tua, motorsikal ke kereta?

8) Kangkang peluk, kangkag peluk, bila dah dekat climax pegang buah

9) Ahmad bin Abu, kambing bin apa?

10) Bagaimana nak bezakan ikan betina ngan ikan jantan?

Jangan lihat jawapan nya dulu















ini jawapannya:-

1) Masukkan benang dalam jarum

2) Bas sekolah lah, the only bas pegi sekolah

3) MILO AIS

4) Sebab kalau dia angkat dua kaki, dia jatuh sebab tulah dia angkat
sebelah aje.

5) Lampu stadium kalau ada 'game' dia pasang, tapi kalau lampu bilik ada 'game' dia padam

6) Semut yang matanya BENGKAK

7) Motorsikal......sebab dia pakai tongkat

8) Panjat pokok kelapa

9) Kambing binATANG

10) Ikan betina - ikan duyung, ikan jantan - ikan bakar, mana ada pompuan nama BAKAR

Telepon

mungkin bagi sesetengah orang telefon bimbit, atau lebih dikenali sebagai 'handset' ataupun 'handphone' dalam kalangan warga muda, amat penting dalam kehidupan seharian. mmg x dinafikan lagi telefon selular ini mempunyai banyak kegunaan. sebagai contoh, untuk meng'order' McD dan menyebarkan mesej2 berantai.

dan mmg x dinafikan lagi zaman sekarang ni handfon mmg senang untuk  menjadi hak milik persendirian, dengan hanya RM 99 keatas.

tapi aq masih x faham, mengapa dalam masyarakat yang boleh dikatakan berpelajar, baik budi pekerti dan berketerampilan sanggup membuat perkara yang x difikirkan langsung oleh akal manusia normal.

p/s: mane enset aq!!!!!